Recensie MTB weekend Zuid limburg

MTB WEEKEND ZUID LIMBURG 2013 September 1, 2014 · by wielervereniging CTC Utrecht
Op vrijdag 8 november vertrok een selecte groep CTC-ers richting Mechelen in Zuid-Limburg voor een weekend op de MTB. Het hotel lag aan de vernieuwde MTB-route van Vijlen. Op zaterdagochtend arriveerde ook Fons Sommerdijk van No Limits Biking, die ons tijdens de MTB-tochten zou begeleiden en ons van tips zou voorzien om obstakels makkelijker te nemen en met verbeterde techniek vol vertrouwen de diverse technische beklimmingen en afdalingen op en af te gaan.

Bij vertrek op deze frisse maar zonnige zaterdagochtend bleek de hoteleigenaar een fanatieke mountainbiker en tijd vrij te kunnen maken om met ons mee op pad te gaan. Zo hadden we een lokale gids die ons de onder lokale mountainbikers populaire tracks kon tonen, waardoor we bij een aantal diepe kuilen goed konden oefenen. Met instructie van Fons lukte het iedereen deze hindernissen te nemen. Daarna vervolgden we onze weg via de Vijlenerroute naar een herberg waar we aanschoven voor een lunch. Het vervolg van de Vijlenerroute bleek niet minder makkelijk en er moesten nog diverse obstakels en steile hellingen worden overwonnen. Door de vele regen van de dagen ervoor was alles erg ‘vet’, zoals ze dat in Limburg noemen en dat glijden en glibberen werd dan ook door ons ondervonden. Waar een afdaling voor een aantal als te pittig werd ervaren wist de hoteleigenaar een alternatieve route en kon er aan het einde van een geslaagde dag gezamenlijk terug gefietst worden naar het hotel. Na het poetsen van de fietsen, wat met die vette ondergrond zeker nodig was, en een welverdiende douche schoven we aan voor het diner. De speciale biertjes uit de regio zorgden later op de avond voor de grootste verhalen.

Op zondag fietsten we richting de Voerstreek. Op korte afstand vanaf de Belgische grens werd de route opgepakt. Direct volgende een technische afdalingen via een geul met veel keien en konden we de tips van de dag ervoor meteen toepassen. Ook op de terugweg waren weer een paar flinke hellingen te bedwingen en konden we de route via een ondiepe beek aan de overkant vervolgen. Een lange trap maakte het lastig om op de fiets te blijven. Maar het vervolg was weer als vanouds: bikkelen om op het zadel te blijven en boven te komen. Met de aanwijzingen en tips van Fons lukte het de meeste om deze lastige obstakels te overbruggen. En zo niet, dan liet Fons je net zo lang oefenen tot het je wel lukte. Net als in het Sauerland was ook dit MTB-weekend weer geslaagd. Het enthousiasme van de deelnemers zorgt er voor dat we ook komend jaar in het tweede weekend van november weer met de mountainbike op pad gaan. Kunnen we al spreken van een traditie? Waar gaat de reis volgend jaar heen?